Sándor Kerekes – KeS

SakritiJoš informacija

Kategorija: Umjetnici

Sándor Kerekes KeS. rođen je 1945. godine u Subotici. Likovni umjetnik je suvremenik vojvođanskoga likovnog života, stvaralac, organizator aktivnog dijela likovne kulture Subotice, mentor, pedagog i publicist.

 

Osnivač je Likovne kolonije „Čurgo”, kolonije „Ludoš-Palić” i bezbroj likovnih radionica za odrasle i djecu. Stalni je član žirija raznih vojvođanskih likovnih smotri i natječaja. Organizator i suautor je stalne postavke vojvođanskih slikara u mjestu Ópusztaszer u Mađarskoj.

Organizator je i kurator Likovne kolonije „Subotičko proljeće” u suradnji s Crvenim križom iz Subotice. Aktivni sudionik mnogobrojnih kolonija u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je Forumove nagrade s postavom kolonije „Čurgo” i Stara Moravica. Nositelj je prve nagrade Tribine mladih grada Subotice. Sándor Kerekes je opremio i ilustrirao deset knjiga izdavačkih kuća „Fórum” i „Életjel” i autor je pet tomova lijepe lirike i poezije. Sándor Kerekes je evidentiran u Leksikonima diljem Europe. Bilježi 77 samostalnih i oko 270 kolektivnih izložaba. Doajen je subotičkoga likovnog života po konstataciji povjesničara umjetnosti i kolega suvremenika. Član je HLU „CroArt” od osnutka.

 

Živi i stvara u Subotici.